Ασφαλίστε τα δεδομένα σας!
16 Ιουνίου 2021
Υλοποιήστε τα σχέδιά σας με υπευθυνότητα και ασφάλεια
3 Ιουλίου 2021

Ανταμείψτε τα "ταλέντα" με τα οφέλη της ομαδικής ασφάλισης

Ανταμείψτε τα "ταλέντα" με τα οφέλη της ομαδικής ασφάλισης

Ανταμείψτε τα "ταλέντα" με τα οφέλη της ομαδικής ασφάλισης 

Μια επιχείρηση δεν αρκεί να λέει ότι έχει ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, χρειάζεται για να το πετύχει, να μεριμνά ουσιαστικά για το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε να ενισχύεται η φιλοσοφία αυτή και να στηρίζεται από όλα τα μέλη της ομάδας.
Τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία ενίσχυσε το αίσθημα της ανασφάλειας, στην υγεία αλλά και την απασχόληση. Οι επιχειρήσεις που πραγματικά και ουσιαστικά νοιάζονται και επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι εκείνες που φροντίζουν και για τους δύο τομείς. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να νιώθουν πραγματική προστασία στην εργασία και είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι επιχειρήσεις που κινούνται σε αυτό το πλαίσιο, κερδίζουν σε αύξηση παραγωγικότητας, στη διατήρηση των ικανών στελεχών- προσελκύοντας και νέα-ενώ ισχυροποιούν τη φήμη και το ανθρώπινο προφίλ της επιχείρησης.
Οι επιχειρήσεις που θέλουν να ξεχωρίζουν, είναι κρίσιμο να παρέχουν τα οφέλη της ομαδικής ασφάλισης για την υγεία, την περίθαλψη και την σύνταξη του προσωπικού τους. Αυτού του τύπου η ασφάλιση, είναι ένα από τα όπλα στη φαρέτρα του επιχειρηματία για την πρόσληψη και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων. Ο μισθός φυσικά είναι ο σημαντικότερος παράγοντας σε εκείνους που αναζητούν εργασία, ωστόσο αρκετές δημοσιευμένες μελέτες, επιβεβαιώνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους, λαμβάνουν την προοπτική της ομαδικής ασφάλισης υγείας, σαν παροχή πολύ σημαντική, που επηρεάζει θετικά στην τελική επιλογή εργοδότη. Μέσω της ομαδικής ασφάλισης, ο εργοδότης μπορεί να εξασφαλίσει τον εργαζόμενο, όσον αφορά την υγεία, τη νοσηλεία, τη σύνταξη και να προσφέρει  ένα μεγάλο αριθμό επιπλέον παροχών, σε εκείνον και την οικογένεια του, δίνοντας κίνητρα παραγωγικότητας σε μια εποχή που η αύξηση μισθων είναι περιορισμένη. 

Τι λένε οι έρευνες

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της ManpowerGroup, 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν στελέχη, ενώ οι 4 προσωπικές δεξιότητες με την μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης σε υποψηφίους είναι οι εξής: Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%), Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%) και Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%).

Ουσιαστικά κίνητρα παραγωγικότητας και αφοσίωσης όταν η δυνατότητα αύξησης των αμοιβών είναι περιορισμένη

Η ομαδική ασφάλιση για την υγεία, αλλά και για την σύνταξη, ισχυροποιεί το δεσμό της επιχείρησης με τον εργαζόμενο και μόνο οφέλη προσφέρει και στις δύο μεριές. Τα ομαδικά προγράμματα μπορούν να καλυφθούν είτε πλήρως από την εταιρεία, είτε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν σε μικρό ποσοστό. Έχουν πολύ μικρό κόστος και δεν εξασφαλίζουν μόνο τον υπάλληλο αλλά και την οικογένειά του, αφού συνήθως παρέχουν και ασφάλιση ζωής. Αντίστοιχα, τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, αποτελούν αποταμιευτικούς κουμπαράδες των εργαζομένων, στους οποίους συνήθως, συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος ο εργοδότης και ένα μικρότερο ο εργαζόμενος. 
Η ομαδική ασφάλιση υγείας, καλύπτει περιπτώσεις ατυχήματος ή ασθένειας, όπου ένας εργαζόμενος μπορεί να χάσει το εισόδημα του, ενώ καλύπτει σαφώς τα έξοδα νοσηλείας του. Επίσης, παρέχει ακόμα  την οικονομική στήριξη της οικογένειάς του εάν χάσει τη ζωή του.
Το ποσό ασφάλισης για τον κάθε εργαζόμενο καθορίζει η θέση, ο μισθός και φυσικά οι παροχές. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αποχωρήσει για κάποιο λόγο από την επιχείρηση, μπορεί να συνεχίσει την ασφάλιση του ως ατομική πλέον, ενώ ειδικά στα ομαδικά συνταξιοδοτικά, αποχωρώντας λαμβάνει τα μερίδια που είχε συνεισφέρει ο ίδιος.

Εν κατακλείδι, η ομαδική ασφάλιση προσφέρει μοναδικά προνόμια όπως:

  • Φορολογικά κίνητρα για την επιχείρηση και τον επιχειρηματία. Το έξοδο που καταβάλλει η επιχείρηση για την ομαδική ασφάλιση, είναι ένα έξοδο παροχής που δεν φορολογείται, ενώ και ο υπάλληλος δεν έχει κάποια επιβάρυνση αφού η συγκεκριμένη παροχή εξαιρείται την από τη φορολογία.
  • Χαμηλό κόστος ασφάλισης συγκριτικά με τα ατομικά προγράμματα ασφάλισης.
  • Δυνατότητα ασφάλισης με προσιτό κόστος και των οικογενειών των εργαζομένων και του ίδιου του επιχειρηματία.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να εξηγηθούν αναλυτικά και να γίνουν κατανοητές από τον εργαζόμενο, όλες οι παροχές και οι δυνατότητες, ώστε να αξιοποιηθεί στο 100% όλο τα πακέτο παροχών ασφάλισης.