Νοσοκομειακές παροχές
11 Ιουνίου 2021
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας!
16 Ιουνίου 2021

Επενδύστε τα χρήματά σας έξυπνα και κερδίστε τη μεγαλύτερη απόδοση

Επενδύστε τα χρήματά σας έξυπνα και κερδίστε τη μεγαλύτερη απόδοση

H υγειονομική κρίση φαίνεται να έχει αρχίσει να γίνεται διαχειρίσιμη από τις κυβερνήσεις, τους ειδικούς και τους υγειονομικούς, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που έχει προκαλέσει και βέβαια τις προοπτικές που επιφυλάσσει για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η επόμενη μέρα.

Ο φόβος και η ανασφάλεια για την εξέλιξη της νόσου, σε συνδυασμό με τα παρατεταμένα lockdown και την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, έκαναν πολίτες και επιχειρηματίες να περιορίσουν τις δαπάνες, να μειώσουν την κατανάλωση, να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να αναζητήσουν σιγουριά στην αποταμίευση των χρημάτων τους. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι επιχειρηματικές καταθέσεις από 25,95 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020 αυξήθηκαν σε 36,42 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν από 116,28 δισ. ευρώ σε 128,32 δισ. ευρώ. Η πρόσβαση σε διαθέσιμα μετρητά, ώστε να καλυφθούν άμεσα και εύκολα οι βασικές ανάγκες και οι υποχρεώσεις έγινε το πρώτο μέλημα όλων και βέβαια είναι μία τάση που ήρθε για να μείνει αφού, αν μη τι άλλο, η πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με το αναπάντεχο και μας δίδαξε ότι θα πρέπει να είμαστε προνοητικοί και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσχερή κατάσταση όσο καλύτερα μπορούμε.

Ναι στην Αποταμίευση, αλλά πως;  

Κάποτε η αποταμίευση ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τραπεζικές καταθέσεις. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει σήμερα, αφού οι τράπεζες έχουν μειώσει τις αποδόσεις σε ποσοστό που πλησιάζει το 0%!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη από τις αρχές του 2021 οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών που πλέον δεν ξεπερνούν το 0,07%. Αναφορικά με τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τρεχούμενους, τα επιτόκια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαμορφώνονται ελάχιστα πάνω από το 0% δηλαδή στο 0,01%. 

Και το ψαλίδισμα των επιτοκίων δε σταματά, αφού οι τράπεζες έχουν προαναγγείλει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά. Μοιάζει να μην υπάρχει δίλημμα, αλλά η επένδυση των χρημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε άλλα προϊόντα που εξασφαλίζουν καλύτερες αποδόσεις είναι μονόδρομος!  

Παρατηρούμε λοιπόν, πως τα επιτόκια των τραπεζών δεν προσφέρουν αξιόλογη απόδοση, αφήνοντας τις αποταμιεύσεις εκτεθειμένες στην επίδραση του πληθωρισμού, ενώ για ότι επιτόκιο προσφέρουν αυτό υπόκειται σε φορολόγηση. Αντιθέτως τα αποταμιευτικά προγράμματα δε φορολογούνται, ενώ αποδίδουν τόκους με σημαντικά υψηλότερη απόδοση. Προβλέπουν επίσης για την επίδραση του πληθωρισμού, με τη δυνατότητα αύξησης του ποσού της αποταμίευσης ακόμα και την ενίσχυσή της με έκτακτες καταβολές. 

Τα ασφαλιστικά προγράμματα που προσφέρουν οι αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες είναι σήμερα η ιδανική και σίγουρη λύση για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων των νοικοκυριών  και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους. Τα αποταμιευτικά - συνταξιοδοτικά προγράμματα, παρέχουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με των τραπεζών (από 0.5% έως 2%) ενώ ανάλογα το πρόγραμμα που θα επιλέξετε, παρέχεται εγγύηση κεφαλαίου και απόδοσης. Επιπλέον, ο ασφαλισμένος έχει την επιλογή να λάβει τα χρήματά του στο τέλος του προγράμματος εφάπαξ ή με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης. Όσο πιο νωρίς αρχίσει κάποιος να επενδύει στα ασφαλιστικά προϊόντα τόσα πιο πολλά χρήματα θα συγκεντρώσει και θα λάβει στη λήξη του συμβολαίου και μάλιστα με την ανάλογη απόδοση. Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν καλύψεις, που διασφαλίζουν τα χρήματά σας σε περίπτωση απώλειας ζωής είτε κατά την περίοδο της αποταμίευσης, είτε κατά την συνταξιοδότηση.
Συμπερασματικά, είτε πρόκειται για τις σπουδές του παιδιού σας, είτε για τον δικό σας κουμπαρά συνταξιοδότησης, μην αφήνετε τα χρήματα σας να βαλτώνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς απόδοση, αλλα τοποθετήστε ένα μέρος αυτών, στο δικό σας αποταμιευτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα.  

Πηγή: insider.gr