Στη χώρα μας η έννοια της ασφάλισης συναντιέται στην Αρχαία Ελλάδα στην ασφαλιστική κάλυψη των εξόδων κηδείας, μέσω ενός συστήματος που οργανώθηκε από θρησκευτικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Επίσης, είναι γνωστό ότι ο Σόλων (περ. 639-559 π.Χ.) ο σημαντικός Αθηναίος νομοθέτης, ο φιλόσοφος, ο ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδος, στα πλαίσια των νομοθετικών μέτρων που έλαβε συμπεριέλαβε και τον πρώτο ασφαλιστικό νόμο που όριζε την κάλυψη των εξόδων κηδείας. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, για τον σκοπό αυτό εταιρίες που είχαν σαν αντικείμενο την αλληλοβοήθεια, την αμοιβαιότητα και τον καταμερισμό των κινδύνων, πέρα από τα έξοδα κηδείας έχοντας, πλέον, κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Όμως, και στη Ρόδο περίπου στο 1000 έως 800 π.Χ., οι κάτοικοι δημιούργησαν τον «γενικό μέσο όρο» που έδινε τη δυνατότητα σε ένα σύνολο εμπόρων να πληρώσουν για να ασφαλίσουν τα αγαθά τους που μεταφέρονταν μαζί. Τα ασφάλιστρα που συγκεντρώνονταν θα χρησιμοποιούνταν για να αποζημιωθεί όποιος έμπορος είχε χάσει τα προϊόντα του κατά τη μεταφορά, ή λόγω βύθισης του πλοίου.
Στη Ρώμη το 600 π.χ. καθιερώνονται τα "φιλανθρωπικά σωματεία" τα οποία αναλάμβαναν τη φροντίδα των οικογενειών όταν μέλη τους έφευγαν από τη ζωή, ενώ παράλληλα κάλυπταν τα έξοδα κηδείας τους.
Τον 12ο αιώνα στην Ανατολία, εισήχθη ένας τύπος κρατικής ασφάλισης που προέβλεπε ότι αν οι έμποροι ληστεύονταν στην περιοχή, το κρατικό ταμείο θα τους αποζημίωνε για τις απώλειές τους.
Αυτόνομα ασφαλιστήρια συμβόλαια που δε συνδέονταν με εμπορικά συμβόλαια ή δάνεια εμφανίστηκαν στη Γένοβα τον 14ο αιώνα.
Από εκεί προήλθε το πρώτο τεκμηριωμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο το 1347.
Το πρώτο βιβλίο για την ασφάλιση γράφτηκε από τον Pedro de Santarém και δημοσιεύτηκε το 1552. Μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα, σε πολλές περιοχές κυριαρχούσε ακόμα η αλληλεγγύη της κοινωνίας που συγκέντρωνε χρήματα για να καλύψει διαφορα ιατρικά έξοδα και κηδείες, όταν οι ίδιοι οι πληττόμενοι αδυνατούσαν να το κάνουν. Πριν από το 1600, η ασφάλιση περιοριζόταν κυρίως στη θάλασσα. Ένα καταστροφικό γεγονός, όμως, στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1666 έφερε στο επίκεντρο και άλλους κινδύνους και πιθανές απώλειες. Μία φωτιά κατέστρεψε 15.000 κτίρια στο Λονδίνο και παρά το γεγονός ότι οι απώλειες ζωής ήταν σχετικά μικρές (μόνο 6 θάνατοι), οι Λονδρέζοι κυριεύθηκαν από τον φόβο της πυρκαγιάς. Βλέποντας την ανάγκη που δημιουργήθηκε, οι ναυτιλιακοί ασφαλιστές δημιούργησαν ασφαλιστικές εταιρείες που προσέφεραν επίσης ασφάλεια πυρκαγιάς.
Θα λέγαμε οτι ο ασφαλιστικός τομέας του Λονδίνου, ξεπήδησε από τις στάχτες της Μεγάλης Φωτιάς με οδηγό έναν άνθρωπο ο οποίος ίδρυσε την πιο ισχυρή ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο. Το cafe του Edward Lloyd στην Tower Street ήταν ήδη γνωστό και το μόνο σημείο συνάντησης για εμπόρους και ιδιοκτήτες πλοίων που ήθελαν να πραγματοποιήσουν ασφάλιση για ταξίδια και φορτία.
Ο Lloyds του Λονδίνου γεννήθηκε, με σύνθημα το λατινικό «fidentia» δηλαδή «εμπιστοσύνη».