Παιδιά και Διαδίκτυο: Πλοήγηση με ασφάλεια
2 Ιουλίου 2020

Μη φοβάστε να δώσετε ερεθίσματα στο παιδί σας…

Μη φοβάστε να δώσετε ερεθίσματα στο παιδί σας…

Σε πολύ μικρές ηλικίες όλοι οι γονείς θέλουμε να προστατεύσουμε το παιδί μας από τον κόσμο… μικρόβια, κρύο, ιώσεις και πολλά άλλα φαντάζουν σαν απειλές για το μικρό και απαλό μας μωράκι. Ωστόσο, μεγαλώνοντας λίγο το να κρατάμε το μωρό σε ένα χρυσό κλουβί δεν είναι καλό για την ανάπτυξή του, σωματική και ψυχολογική φυσικά.

Ο παιδικός εγκέφαλος είναι σαν tabula rasa, δηλαδή σαν ένα άγραφο χαρτί με άπειρες δυνατότητες και μονοπάτια. Τα ερεθίσματα που παίρνει καθημερινά το παιδί βοηθούν τους νευρώνες του εγκεφάλου του να αναπτυχθούν και το παιδί να μάθει, να συνδυάζει, να επαναλαμβάνει, να εσωτερικεύει συμπεριφορές. Όσο πιο πολλά ερεθίσματα δίνουμε στο παιδί μας, τόσο περισσότερο το βοηθάμε να αναπτυχθεί.

Μην φοβάστε λοιπόν να δώσετε ερεθίσματα στο παιδί, αφήστε το να πιάνει αντικείμενα περίεργα και πρωτόγνωρα για εκείνο. Στην βόλτα σας με το καρότσι να του δίνετε να πιάνει φύλλα, να μυρίζει λουλούδια, να του δείχνετε αντικείμενα της καθημερινότητας και να του μιλάτε εξηγώντας του τι βλέπει γύρω του.

Είναι σημαντικό να δουλεύουν όλες οι αισθήσεις του μικρού μας εξερευνητή. Στην παιδική χαρά μπορεί να τρέξει, να παρατηρήσει άλλα παιδιά, να πιάσει χαλίκια ή φύλλα, να νιώσει την υφή από ένα παγκάκι ή το κρύο του μετάλλου της κούνιας. Πράγματα μικρά για εμάς αλλά πολύ χρήσιμα για το μικρό μας μπομπιράκι.

Μη φοβάστε λοιπόν τον κόσμο γιατί και το παιδί σας αυτό θα μιμηθεί. Να του μάθετε τον κόσμο μέσα από την ασφάλεια που νιώθει κοντά σας και να είστε πάντα ένα βήμα πίσω του σε περίπτωση που πέσει. Αυτός είναι και ο ρόλος του γονέα άλλωστε, είτε συμβολικά είτε κυριολεκτικά, έτσι δεν είναι;

Πηγή: childinsurance.gr